Gouden regels voor viral marketing

[dutch] Viral marketing is de online variant op de aloude mond-tot-mond reclame. Uit recent onderzoek blijkt een grote bereidheid van consumenten uw boodschap via e-mail door te sturen. De mogelijke voordelen zijn bovendien groot: mits goed uitgevoerd kan met viral marketing in een korte periode tegen lage kosten een enorm publiek worden bereikt. Waar moet u op letten bij het opzetten van een virale campagne?

Wat is het?

Bij viral marketing is de online consument het marketingkanaal; marketeers proberen consumenten ertoe te bewegen commercieel getinte boodschappen via het internet onder elkaar te verspreiden. Bij succesvolle viral marketing neemt de groep ontvangers van de boodschap exponentieel toe; vergelijkbaar met de verspreiding van een virus.

Commerciële boodschap geen bezwaar

De bereidheid van consumenten mee te werken aan viral marketing is in recent onderzoek onder ruim 1.000 internetgebruikers aangetoond (Sharpe Partners, 2006): 90% van de Amerikanen deelt content met anderen via e-mail. Tweederde doet dat tenminste eenmaal per week. Bovendien blijkt dat het toevoegen van een onverbloemde commerciële boodschap bijna geen invloed heeft op de bereidwilligheid tot doorzenden. Zolang de boodschap als relevant en/of vermakelijk wordt beschouwd is de internetter best tot doorzenden bereid.

Gouden regels

De grote groep consumenten die bereid zijn uw boodschap te verspreiden is moeilijk te negeren. Ondanks de bereidwilligheid van deze potentiële virale marketeers is het lastig de juiste vorm te vinden; wat zal aanslaan? De volgende 8 ‘gouden regels’ vergroten uw kansen op een succesvolle virale campagne aanzienlijk:

  1. Zorg voor humor/vermaak
    88% Van de ondervraagde consumenten deelt humoristische content (video, afbeeldingen, strips, etc.) via het internet (Sharpe Partners, 2006). Een humorvolle virale campagne zal de kansen op succes drastisch doen toenemen.
  2. Wees actueel
    Haak aan op onderwerpen waar iedereen het over heeft. Wees echter wel snel; inspelen op een gebeurtenis die te ver in het verleden ligt doet uw virale marketeers lijken op ‘spuit elf’. De bereidheid tot doorzenden zal hierdoor lager zijn.
  3. Betrek niet teveel mensen bij de ontwikkeling
    U doet er goed aan een klein team creatievelingen verantwoordelijk te maken voor virale campagnes. Zorg vooraf voor een goede briefing (wat wilt u uitstralen, wat absoluut niet) en geef hen vervolgens uw vertrouwen en de mogelijkheid direct actie te kunnen ondernemen. Dus zonder uitgebreid overleg met andere afdelingen of personen binnen het bedrijf; niets is dodelijker voor een actuele en humoristische viral dan oeverloos overleg.
  4. Zorg voor een lontje
    Om het virale kruitvat te ontsteken heeft u een lontje nodig; schakel daarom uw eigen medewerkers, vrienden en familie in voor de verspreiding van de campage. Als 100 medewerkers de viral naar 50 bekenden doorzenden zit u al op 5.000 ontvangers. Een lontje dat, bij een succesvolle campagne, zeker tot ontsteking zou moeten leiden.
  5. Belazer de boel niet
    Onderschat de consument niet; probeer niet de boel te belazeren door de campagne anoniem te lanceren. Het afbreukrisico is daarvoor te groot: met dezelfde snelheid waarmee uw virale campagne zich verspreidde zult u genadeloos worden afgestraft. Maak daarom duidelijk dat de creatie van u afkomstig is.
  6. Vermijd associaties met SPAM
    Voorkom dat uw virale e-mail campagne wordt beschouwd als ongewenst en vervelend. Herinner gebruikers er daarom aan de viral alleen door te sturen naar bekenden van wie zij denken dat zij het zullen waarderen. Een beloning voor het verspreiden van uw viral naar het volledige adresboek van de gebruiker kan daarom een minder goed idee zijn.
  7. Bepaal de doelstelling van de campagne
    Bedenk vooraf wat u wilt bereiken. Is dit louter naamsbekendheid of wilt u dat de ontvangers van uw viral ook actie ondernemen? Vergeet in het laatste geval niet op uw virale actiesite of in de virale mail ook een duidelijke link te plaatsen naar ‘vraag nu aan’ of ‘schrijf nu in’.
  8. Overdrijf het niet
    Probeer niet te vaak virale campagnes te lanceren. Alleen de beste ideeën groeien uit tot een succes. Vermoei uw doelgroep niet met halfbakken probeersels, maar wacht rustig af tot u op het juiste moment de juiste boodschap gevonden heeft.

U staat nog slechts een ding te doen: houd dit artikel niet voor uzelf maar verspreid het onder al uw kennissen, vrienden en collega’s!

Bron: http://www.junglerating.nl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.